Špenátový krém na Zelený čtvrtek

V tento den bylo zvykem vařit a konzumovat zelené pokrmy, a to především polévky ze surovin, které byly v tuto roční dobu k dispozici – kopřivy, jarní cibulka, petržel, kapusta, špenát…

A právě ze špenátu si uděláme jednoduchý krém, který vás rozhodně zasytí.

 

 

 

 

 

Ingredience:

  • 400 g listů špenátu
  • 1 ks cibule nakrájené najemno
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • Máslo nebo olivový olej
  • 1 ks brambory
  • 1,25 l zeleninového vývar
  • 100 g hladkolisté petrželky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř
  • Oregano
  • Bageta
  • 4 plátky pancetty

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte máslo nebo olivový olej. Aby bylo vaše vaření opravdu zelené, doporučujeme použít nerezový hrnec od značky Kolimax, který můžete zároveň pořídit i v sadě
  2. Do hrnce přidejte najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek a nechte lehce osmažit. Přidejte bramboru nasekanou na kostičky, a ještě minutu míchejte.
  3. Přilijte zeleninový vývar a vařte 10 minut. Poté vmíchejte polovinu špenátu a vařte dalších přibližně 10 minut, dokud špenát nezavadne.
  4. Po provaření vlijte do hrnce smetanu, dochuťte solí, pepřem a oreganem a prohřejte.
  5. Po stáhnutí hrnce z ohně rozmixujte se zbylými listy špenátu a petrželkou na jemný krém. V případě potřeby dochuťte.
  6. Na pánvi opečte pancettu. Bagetu nakrájejte na plátky a zapečte v troubě se sýrem dle vašeho výběru.
  7. Krém nezapomeňte ozdobit opečenou pancettou a můžete podávat.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

V receptu jsme použili: 

Hrnec s poklicí KOLIMAX COMFORT GREEN 22 cm, 5,5 l

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.