Zaregistrujte se u nás a získejte PDF kuchařku a slevu 5% na každý nákup

Tlakové hrnce

7 položek celkem
KOLIMAX COMFORT GREEN tlakový hrnec 22cm 5,5l comfort green
Novinka Český výrobek
2 471,07 Kč bez DPH
2 990 Kč

Průměr: 22 cm Objem: 5,5 l Materiál: Nerezová ocel 18/10 Povrch: Vnější keramický, vnitřní nerez  Barva: Zelená vnější Indukce: Ano

Kód: 126801
KOLIMAX BIOMAX tlakový hrnec 22cm 5,5l
Český výrobek
ZdarmaZdarma
2 223,14 Kč bez DPH
2 690 Kč

průměr 22 cm, objem 5,5 l tělo nádoby nerez 18/10 - sendvičové dno povrch nádoby nerez Indukce ANO  

Kód: 117106
KOLIMAX BIOMAX tlakový hrnec 22cm 4,0l
Český výrobek
ZdarmaZdarma
2 140,50 Kč bez DPH
2 590 Kč

průměr 22 cm, objem 4 l tělo nádoby nerez 18/10 - sendvičové dno povrch nádoby nerez Indukce ANO  

Kód: 117007
KOLIMAX BIOMAX těsnící guma na tlakový hrnec
214,05 Kč bez DPH
259 Kč
Kód: 117229
KOLIMAX BIOMAX sada tlakových hrnců 22cm 5,5l+4,0l
Český výrobek
ZdarmaZdarma
3 214,88 Kč bez DPH
3 890 Kč

průměr 22 cm, objem 4 a 5,5 l tělo nádoby nerez 18/10 - sendvičové dno povrch nádoby nerez Indukce ANO  

Kód: 117151

Levně, rychle, chutně a zdravě. Tak by se také dalo popsat vaření v moderním tlakovém hrnci – papiňáku. Přesto se v mnoha domácnostech Papinovu hrnci a vařením v něm vyhýbají. Tlakový hrnec má totiž stále špatnou pověst. Nezaslouženě, musíme hned dodat. Zatímco účty za energií většinou rostou, ceny kvalitních tlakových hrnců klesají. A právě účty za plyn nebo elektřinu umějí tlakové hrnce rapidně snížit.

Jak funguje tlakový hrnec? Určitě si z fyziky pamatujete, že vyšším tlakem dosáhnete při vaření teploty vyšší až o 20 až 30 °C. Tento objev nedal spát francouzskému fyzikovi Denisu Papinovi, který na tomto principu roku 1679 sestrojil první tlakový hrnec. Trvalo však dalších 300 let, než se z papiňáku stalo spolehlivé nádobí, jak je známe dnes.

Tlakový hrnec navíc umožňuje i rychlé vaření v páře. To je nejen zdravější (třeba ze zeleniny nevyvaříte všechny vitamíny), ale i chutnější. Určitě víte, jak je i taková obyčejná brambora vařená v páře a ve slupce lahůdka. A v papiňáku to bude hned. Navíc se vám v hrnci naplněném horkou párou nic nepřipaluje. Usnadníte si tedy i umytí špinavého nádobí. Zatím to tedy pro tlakový hrnec vypadá na samá plus. Ale…

Historky o bouchnutí tlakového hrnce má k disposici každý, kdo se vaření v „tlakáči“ stále obává. A opravdu, oněch zmíněných 300 let vývoje bylo naplněné snahou vymyslet pojistku. Protože pára dokáže vyvinout tlak skutečně enormní a vy ji potřebujete bezpečně zkrotit.

Tlakovému hrnci v tom pomůže moderní nerez ocel, která vykazuje pevnost mnohonásobně větší než tlak, který v hrnci vznikne. Přetlakování hrnce brání i systém několika na sobě nezávislých pojistek. Regulační pracovní ventil udržuje v hrnci konstantní tlak vhodný k vaření. Pokud se ventil zanese, přetlakování hrnce brání i bezpečnostní ventil a nakonec tavná pojistka – ta se při enormní vzrůstu teploty (při selhání obou ventilů) roztaví a umožní přebytečný tlak „upustit“.

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.