Recepty na asijské nudle z celého světa

Pad See Ew - Thajské široké nudle

Pad See Ew      

Ingredience

  • 1/4 šálku destilovaného bílého octa

  • 1 až 2 thajské chilli papričky (celkem 1/4 unce), nakrájené na tenké plátky

  • libra čerstvých širokých rýžových nudlí (pokud používáte sušené, použijte 340 g)

  • lžíce sójové omáčky , rozdělené

  • lžíce kukuřičného škrobu

  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody

  • 1/2 libry steaku z kýty , nakrájeného na tenké plátky (tloušťka asi 1,2 cm)

  • lžíce ústřicové omáčky

  • lžíce tmavé sójové omáčky

  • lžíce rybí omáčky

  • lžíce krystalového cukru

  • velká vejce , lehce rozšlehaná

  • lžíce rostlinného oleje

  • lžíce mletého česneku (asi 4 střední stroužky)

  • 1 1/2 hrnku nakrájené čínské brokolice (Gai Lan), nakrájené 

  • Mletý bílý pepř na ozdobu

 

Postup

  1. Do malé misky dejte ocet a chilli papričky; chilli ocet dejte stranou.

     
  2. Vložte čerstvé široké rýžové nudle do velké mísy se studenou vodou a jemně je prsty oddělujte, aby se při vaření neshlukly. Pokud používáte suché nudle, připravte je podle pokynů na obalu.

     
  3. Ve středně velké misce prošlehejte 2 lžíce sójové omáčky, kukuřičného škrobu a jedlou sodu, dokud se směs nespojí a mírně nepění, asi 5 sekund. Přidejte nakrájený steak z krku a marinujte 10 minut. V malé misce prošlehejte zbývající 2 lžíce sójové omáčky, ústřicovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, rybí omáčku a cukr; dejte stranou. V samostatné malé misce lehce prošlehejte vejce a dejte stranou.

     
  4. Ve velkém woku rozehřejte olej na středně vysokém plameni. Přidejte česnek a vařte ho do syčení, asi 15 sekund.

     
  5. Přidejte nakrájené maso a restujte do světle hněda, asi 1 minutu. Snižte plamen na minimum a přidejte scezené nudle, čínskou brokolici a odloženou směs sójové omáčky, opatrně vmíchejte ingredience, aby se rovnoměrně obalily, asi 1 až 2 minuty. (Při míchání nudlí buďte opatrní; nechcete je rozbít.)

     
  6. Přitlačte nudle ke kraji woku, zvyšte plamen na střední a přidejte vejce k prázdné straně. Rychle vařte a vmíchejte vejce do nudlí. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne a vejce nebudou uvařená, asi 1 minutu.

     
  7. Vypněte oheň a podávejte s posypáním mletého bílého pepře a dochuťte odloženým chilli octem.

     

 Lo Mein - Čínské nudle

 

Kuřecí špagety Lo Mein
 
 

Ingredience

  • 110 sušených hub shiitake (asi 3 šálky)

  • šálky horké vody (170 °F)

  • uncí nevařených špaget

  • polévková lžíce plus 1 čajová lžička praženého sezamového oleje

  • polévkových lžic plus 1 čajová lžička sójové omáčky, rozděleno

  • polévkových lžic plus 1 čajová lžička rostlinného oleje, rozděleno

  • 1/2 čajové lžičky černého pepře, plus více dle chuti

  • (7 uncí) kuřecích prsou bez kosti a kůže, nakrájených diagonálně na proužky o tloušťce 1/8 palce

  • lžíce vína Shaoxing

  • 1/2 čajové lžičky kukuřičného škrobu

  • velká vejce

  • ¼ čajové lžičky košer soli

  • hrnky (2 x 1/4 palce) proužků celeru

 

Postup

  1. Houby dejte do středně velké žáruvzdorné misky. Zalijte je 4 hrnky horké vody a zatěžte je malým talířem, aby zůstaly ponořené. Nechte namočené, dokud klobouky hub nezměknou, asi 30 minut. Houby sceďte a ponechte si 1/4 hrnku namáčecí tekutiny. Odstraňte stonky a vyhoďte je. Klobouky hub nakrájejte na plátky široké 1,2 cm a dejte stranou.

     
  2. Předehřejte troubu na 150 °C. Přiveďte k varu velký hrnec s lehce osolenou vodou na vysoký plamen. Přidejte špagety a vařte je podle pokynů na obalu al dente; sceďte. Přendejte špagety do zapékací misky o rozměrech 33 x 23 cm. Pokapejte špagety odloženou tekutinou z namáčení hub, sezamovým olejem, 2 lžícemi sójové omáčky a 1 lžící rostlinného oleje; opepřete. Dle chuti přidejte další pepř. Promíchejte hůlkami, aby se špagety rovnoměrně obalily, a rozetřete v rovnoměrné vrstvě. Misku pevně přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě 20 minut.

     
  3. Mezitím smíchejte kuřecí maso, víno Shaoxing, kukuřičný škrob, 1 polévkovou lžíci a 1 čajovou lžičku sójové omáčky a 1 čajovou lžičku rostlinného oleje ve středně velké míse; promíchejte hůlkami a dejte stranou. V malé misce hůlkami prošlehejte vejce a sůl, dokud se dobře nespojí; dejte stranou.

     
  4. Když se špagety pekou asi 10 minut, rozehřejte ve woku na středně vysoké teplotě 2 lžíce rostlinného oleje, dokud nezačnou vonět a třpytit se. Přidejte plátky hub; za častého míchání opékejte, dokud nezačnou skvrnitě hnědnout, asi 3 minuty. Přidejte 1 lžíci sójové omáčky; za stálého míchání opékejte 10 sekund. Přidejte celer; za častého míchání opékejte, dokud celer nezměkne, asi 3 minuty, a po minutě přidejte zbývající 1 lžíci sójové omáčky. Směs hub přendejte do velké mísy. Wok neotírejte.

     
  5. Do woku přidejte 2 lžíce rostlinného oleje; zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud se nezačne třpytit. Přidejte kuřecí směs; za častého míchání vařte, dokud kuře nepřestane být růžové a nebude propečené, asi 3 minuty. Vraťte směs s houbami do woku; za stálého míchání vařte, dokud se neprohřeje, asi 1 minutu.

     
  6. Vyjměte pekáč z trouby a odstraňte alobal. Míchejte špagety hůlkami, dokud škrob z těstovin nezhoustne zbývající tekutinu v pekáči. Kuřecí směs rovnoměrně rozetřete na špagety.

     
  7. Do woku přidejte zbývající 1 lžíci rostlinného oleje; zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud kapka vejce přidaného do woku okamžitě nezačne bublat v oleji. Přidejte vejce; vařte bez rušení, dokud vejce nezačnou nabobtnávat a tuhnout podél okrajů woku, asi 30 sekund. Pokračujte ve vaření za stálého míchání, dokud vejce neztuhnou, asi 1 minutu. Lžící rozetřete vejce na kuřecí směs a ihned podávejte

Yakisoba - Japonské smažené nudle

 

 Yakisoba
 
Toto slané, smažené nudlové jídlo je oblíbeným japonským pouličním jídlem, které se připravuje za pouhých 20 minut.
 

Ingredience

  • 2 balení (100 g) sušených ramen nudlí nebo 2 balení (110 g) mražených ramen nudlí

  • lžíce rostlinného oleje, rozdělené

  • 225 g tenkého plátku rib-eye steaku

  • 1/4 čajové lžičky košer soli

  • šálky jádřincového a tenkého plátku nakrájeného čínského zelí

  • šálky tenkých plátků hub shiitake

  • hrnek tenké plátky cibule

  • jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky (asi 1 hrnek)

  • 1/2 hrnku oloupané a nakrájené mrkve (asi 1 střední mrkev)

  • 1/2 hrnku polosladké omáčky tonkatsu (například Bull Dog)

  • lžíce kečupu

  • lžíce sójové omáčky

 

Pokyny

  1. Přiveďte k varu středně velký hrnec s vodou na vysoký plamen. Přidejte nudle a vařte o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu. Sceďte a propláchněte studenou vodou, dokud nudle zcela nevychladnou; dobře sceďte. Dejte stranou.

     
  2. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje na vysoké teplotě, dokud se nezačne třpytit. Vmíchejte hovězí maso a sůl; za častého míchání vařte asi 1 minutu, dokud olej nezrůžoví.

     
  3. Hovězí maso přendejte na talíř a dejte stranou. Do pánve přidejte zbývající 1 lžíci oleje; vmíchejte zelí, houby, cibuli, jarní cibuli a mrkev. Za častého míchání smažte, dokud zelenina nezměkne, 3 až 4 minuty. Vmíchejte nudle a hovězí maso; smažte, dokud se neprohřeje, asi 1 minutu.

     
  4. Do směsi nudlí vmíchejte omáčku tonkatsu, kečup a sójovou omáčku; vařte za častého míchání, dokud omáčka nezhoustne, 2 až 3 minuty. Sejměte z ohně; směs nudlí rovnoměrně rozdělte na 4 talíře a podávejte.

 

8. Bun Thang - Vietnamská polévka

Toto je skvělá alternativa k Pho. Bun Thang, neboli nudlová polévka na bázi kuřete, pochází z Hanoje. Miska Bun Thang se pyšní barevnými ingrediencemi, podobně jako obraz: bílá barva trhaného kuřete, světle šedá barva nakrájené vietnamské klobásy, žlutá barva vejce, černá barva čínských hub, hnědá barva sušených nakládaných ředkviček, oranžová barva sušených krevet a zelená barva nasekaných bylinek. Přidejte trochu limetkové šťávy a chilli pasty a popíjejte lehký čirý vývar. Poznáte jen málo pokrmů, které tyto nudle překonávají v lahodném vietnamském jídle. 

Ingredience

  • Kuře: 1 kg
  • Vepřová kost: 300 g
  • Sušené krevety: 15 g
  • Vepřová klobása: 100 g
  • Vejce
  • Natrhané ředkvičky, cibule, mrkev, šalotka, koriandr
  • Nudle: 600 g
  • Krevety pasta
  • Běžné koření

* Jak vařit

Krok 1: Příprava vývaru Bun Thang


Kuře a vepřové kosti  můžete omýt směsí soli a octa, abyste odstranili zápach. Kuře a vepřové kosti uvařte s 1 lžičkou pepře, 4 oloupanými šalotkami, 1 lžičkou koření a 1/2 lžící rybí omáčky. Vařte asi 30 minut, poté kuře vyjměte a natrhejte.

Krok 2: Připravte si ostatní ingredience


Vejce dejte do misky a rozšlehejte je hůlkami, poté postavte pánev na sporák a rozetřete na ni tenkou vrstvu vajec. Jakmile jsou vejce uvařená, vyjměte je a nechte vychladnout, než je nakrájíte na proužky.
Vepřovou klobásu nakrájejte na proužky.
Odřízněte kořínky zelené cibulky a koriandru, propláchněte je vodou a poté nakrájejte.
Nakládané ředkvičky omyjte a nakrájejte. Sušené krevety namočte do teplé vody.

Krok 3: Připravte si vývar Bun Thang.


Po vyjmutí kuřete přidejte nakládané ředkvičky, 1/2 mrkve a 1/4 cibule a vařte s kostní dření na mírném ohni 30 minut, poté snižte teplotu na minimum.

Krok 4: Smíchání


Nudle spařte ve vroucí vodě, poté je naskládejte do misky a navrch přidejte natrhané kuřecí maso, vepřovou roládu, smažená vejce, nakládané ředkvičky a koriandr. Poté zalijte vývarem, přidejte trochu krevetové pasty a můžete si je hned vychutnat!

 
Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptak.cz