Recepty na asijské nudle z celého světa
Pad See Ew - Thajské široké nudle
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/Pad-Se-Ew-FT-RECIPE0623-31e03aa47c9a4bb58d1da3a8ffb405b6.jpg)
Ingredience
-
1/4 šálku destilovaného bílého octa
-
1 až 2 thajské chilli papričky (celkem 1/4 unce), nakrájené na tenké plátky
-
1 libra čerstvých širokých rýžových nudlí (pokud používáte sušené, použijte 340 g)
-
4 lžíce sójové omáčky , rozdělené
-
1 lžíce kukuřičného škrobu
-
1/2 čajové lžičky jedlé sody
-
1/2 libry steaku z kýty , nakrájeného na tenké plátky (tloušťka asi 1,2 cm)
-
4 lžíce ústřicové omáčky
-
1 lžíce tmavé sójové omáčky
-
1 lžíce rybí omáčky
-
2 lžíce krystalového cukru
-
2 velká vejce , lehce rozšlehaná
-
4 lžíce rostlinného oleje
-
1 lžíce mletého česneku (asi 4 střední stroužky)
-
1 1/2 hrnku nakrájené čínské brokolice (Gai Lan), nakrájené
-
Mletý bílý pepř na ozdobu
Postup
-
Do malé misky dejte ocet a chilli papričky; chilli ocet dejte stranou.
-
Vložte čerstvé široké rýžové nudle do velké mísy se studenou vodou a jemně je prsty oddělujte, aby se při vaření neshlukly. Pokud používáte suché nudle, připravte je podle pokynů na obalu.
-
Ve středně velké misce prošlehejte 2 lžíce sójové omáčky, kukuřičného škrobu a jedlou sodu, dokud se směs nespojí a mírně nepění, asi 5 sekund. Přidejte nakrájený steak z krku a marinujte 10 minut. V malé misce prošlehejte zbývající 2 lžíce sójové omáčky, ústřicovou omáčku, tmavou sójovou omáčku, rybí omáčku a cukr; dejte stranou. V samostatné malé misce lehce prošlehejte vejce a dejte stranou.
-
Ve velkém woku rozehřejte olej na středně vysokém plameni. Přidejte česnek a vařte ho do syčení, asi 15 sekund.
-
Přidejte nakrájené maso a restujte do světle hněda, asi 1 minutu. Snižte plamen na minimum a přidejte scezené nudle, čínskou brokolici a odloženou směs sójové omáčky, opatrně vmíchejte ingredience, aby se rovnoměrně obalily, asi 1 až 2 minuty. (Při míchání nudlí buďte opatrní; nechcete je rozbít.)
-
Přitlačte nudle ke kraji woku, zvyšte plamen na střední a přidejte vejce k prázdné straně. Rychle vařte a vmíchejte vejce do nudlí. Míchejte, dokud omáčka nezhoustne a vejce nebudou uvařená, asi 1 minutu.
-
Vypněte oheň a podávejte s posypáním mletého bílého pepře a dochuťte odloženým chilli octem.
Lo Mein - Čínské nudle
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/Chicken-Spaghetti-Lo-Mein-FT-RECIPE0322-cdccb7b9709f45529b01a14e6def4feb.jpg)
Ingredience
-
110 g sušených hub shiitake (asi 3 šálky)
-
4 šálky horké vody (170 °F)
-
7 uncí nevařených špaget
-
1 polévková lžíce plus 1 čajová lžička praženého sezamového oleje
-
5 polévkových lžic plus 1 čajová lžička sójové omáčky, rozděleno
-
6 polévkových lžic plus 1 čajová lžička rostlinného oleje, rozděleno
-
1/2 čajové lžičky černého pepře, plus více dle chuti
-
2 (7 uncí) kuřecích prsou bez kosti a kůže, nakrájených diagonálně na proužky o tloušťce 1/8 palce
-
2 lžíce vína Shaoxing
-
1/2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
-
4 velká vejce
-
¼ čajové lžičky košer soli
-
2 hrnky (2 x 1/4 palce) proužků celeru
Postup
-
Houby dejte do středně velké žáruvzdorné misky. Zalijte je 4 hrnky horké vody a zatěžte je malým talířem, aby zůstaly ponořené. Nechte namočené, dokud klobouky hub nezměknou, asi 30 minut. Houby sceďte a ponechte si 1/4 hrnku namáčecí tekutiny. Odstraňte stonky a vyhoďte je. Klobouky hub nakrájejte na plátky široké 1,2 cm a dejte stranou.
-
Předehřejte troubu na 150 °C. Přiveďte k varu velký hrnec s lehce osolenou vodou na vysoký plamen. Přidejte špagety a vařte je podle pokynů na obalu al dente; sceďte. Přendejte špagety do zapékací misky o rozměrech 33 x 23 cm. Pokapejte špagety odloženou tekutinou z namáčení hub, sezamovým olejem, 2 lžícemi sójové omáčky a 1 lžící rostlinného oleje; opepřete. Dle chuti přidejte další pepř. Promíchejte hůlkami, aby se špagety rovnoměrně obalily, a rozetřete v rovnoměrné vrstvě. Misku pevně přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě 20 minut.
-
Mezitím smíchejte kuřecí maso, víno Shaoxing, kukuřičný škrob, 1 polévkovou lžíci a 1 čajovou lžičku sójové omáčky a 1 čajovou lžičku rostlinného oleje ve středně velké míse; promíchejte hůlkami a dejte stranou. V malé misce hůlkami prošlehejte vejce a sůl, dokud se dobře nespojí; dejte stranou.
-
Když se špagety pekou asi 10 minut, rozehřejte ve woku na středně vysoké teplotě 2 lžíce rostlinného oleje, dokud nezačnou vonět a třpytit se. Přidejte plátky hub; za častého míchání opékejte, dokud nezačnou skvrnitě hnědnout, asi 3 minuty. Přidejte 1 lžíci sójové omáčky; za stálého míchání opékejte 10 sekund. Přidejte celer; za častého míchání opékejte, dokud celer nezměkne, asi 3 minuty, a po minutě přidejte zbývající 1 lžíci sójové omáčky. Směs hub přendejte do velké mísy. Wok neotírejte.
-
Do woku přidejte 2 lžíce rostlinného oleje; zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud se nezačne třpytit. Přidejte kuřecí směs; za častého míchání vařte, dokud kuře nepřestane být růžové a nebude propečené, asi 3 minuty. Vraťte směs s houbami do woku; za stálého míchání vařte, dokud se neprohřeje, asi 1 minutu.
-
Vyjměte pekáč z trouby a odstraňte alobal. Míchejte špagety hůlkami, dokud škrob z těstovin nezhoustne zbývající tekutinu v pekáči. Kuřecí směs rovnoměrně rozetřete na špagety.
-
Do woku přidejte zbývající 1 lžíci rostlinného oleje; zahřívejte na středně vysoké teplotě, dokud kapka vejce přidaného do woku okamžitě nezačne bublat v oleji. Přidejte vejce; vařte bez rušení, dokud vejce nezačnou nabobtnávat a tuhnout podél okrajů woku, asi 30 sekund. Pokračujte ve vaření za stálého míchání, dokud vejce neztuhnou, asi 1 minutu. Lžící rozetřete vejce na kuřecí směs a ihned podávejte
Yakisoba - Japonské smažené nudle
:max_bytes(150000):strip_icc():format(webp)/Yakisoba-FT-MAG-RECIPE-1024-b6baf240d4f149e89a2d279b68ab7913.jpg)
Ingredience
-
2 balení (100 g) sušených ramen nudlí nebo 2 balení (110 g) mražených ramen nudlí
-
3 lžíce rostlinného oleje, rozdělené
-
225 g tenkého plátku rib-eye steaku
-
1/4 čajové lžičky košer soli
-
4 šálky jádřincového a tenkého plátku nakrájeného čínského zelí
-
2 šálky tenkých plátků hub shiitake
-
1 hrnek tenké plátky cibule
-
4 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky (asi 1 hrnek)
-
1/2 hrnku oloupané a nakrájené mrkve (asi 1 střední mrkev)
-
1/2 hrnku polosladké omáčky tonkatsu (například Bull Dog)
-
1 lžíce kečupu
-
1 lžíce sójové omáčky
Pokyny
-
Přiveďte k varu středně velký hrnec s vodou na vysoký plamen. Přidejte nudle a vařte o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu. Sceďte a propláchněte studenou vodou, dokud nudle zcela nevychladnou; dobře sceďte. Dejte stranou.
-
Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje na vysoké teplotě, dokud se nezačne třpytit. Vmíchejte hovězí maso a sůl; za častého míchání vařte asi 1 minutu, dokud olej nezrůžoví.
-
Hovězí maso přendejte na talíř a dejte stranou. Do pánve přidejte zbývající 1 lžíci oleje; vmíchejte zelí, houby, cibuli, jarní cibuli a mrkev. Za častého míchání smažte, dokud zelenina nezměkne, 3 až 4 minuty. Vmíchejte nudle a hovězí maso; smažte, dokud se neprohřeje, asi 1 minutu.
-
Do směsi nudlí vmíchejte omáčku tonkatsu, kečup a sójovou omáčku; vařte za častého míchání, dokud omáčka nezhoustne, 2 až 3 minuty. Sejměte z ohně; směs nudlí rovnoměrně rozdělte na 4 talíře a podávejte.
8. Bun Thang - Vietnamská polévka
Toto je skvělá alternativa k Pho. Bun Thang, neboli nudlová polévka na bázi kuřete, pochází z Hanoje. Miska Bun Thang se pyšní barevnými ingrediencemi, podobně jako obraz: bílá barva trhaného kuřete, světle šedá barva nakrájené vietnamské klobásy, žlutá barva vejce, černá barva čínských hub, hnědá barva sušených nakládaných ředkviček, oranžová barva sušených krevet a zelená barva nasekaných bylinek. Přidejte trochu limetkové šťávy a chilli pasty a popíjejte lehký čirý vývar. Poznáte jen málo pokrmů, které tyto nudle překonávají v lahodném vietnamském jídle.
Ingredience
- Kuře: 1 kg
- Vepřová kost: 300 g
- Sušené krevety: 15 g
- Vepřová klobása: 100 g
- Vejce
- Natrhané ředkvičky, cibule, mrkev, šalotka, koriandr
- Nudle: 600 g
- Krevety pasta
- Běžné koření
* Jak vařit
Krok 1: Příprava vývaru Bun Thang
Kuře a vepřové kosti můžete omýt směsí soli a octa, abyste odstranili zápach. Kuře a vepřové kosti uvařte s 1 lžičkou pepře, 4 oloupanými šalotkami, 1 lžičkou koření a 1/2 lžící rybí omáčky. Vařte asi 30 minut, poté kuře vyjměte a natrhejte.
Krok 2: Připravte si ostatní ingredience
Vejce dejte do misky a rozšlehejte je hůlkami, poté postavte pánev na sporák a rozetřete na ni tenkou vrstvu vajec. Jakmile jsou vejce uvařená, vyjměte je a nechte vychladnout, než je nakrájíte na proužky.
Vepřovou klobásu nakrájejte na proužky.
Odřízněte kořínky zelené cibulky a koriandru, propláchněte je vodou a poté nakrájejte.
Nakládané ředkvičky omyjte a nakrájejte. Sušené krevety namočte do teplé vody.
Krok 3: Připravte si vývar Bun Thang.
Po vyjmutí kuřete přidejte nakládané ředkvičky, 1/2 mrkve a 1/4 cibule a vařte s kostní dření na mírném ohni 30 minut, poté snižte teplotu na minimum.
Krok 4: Smíchání
Nudle spařte ve vroucí vodě, poté je naskládejte do misky a navrch přidejte natrhané kuřecí maso, vepřovou roládu, smažená vejce, nakládané ředkvičky a koriandr. Poté zalijte vývarem, přidejte trochu krevetové pasty a můžete si je hned vychutnat!