Ochucená másla

🍋 Citronovo-pepřové máslo

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33–40 %)

  • 1 lžička citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)

  • 1–2 lžičky čerstvé citronové šťávy

  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře

  • ½ lžičky soli (nebo dle chuti)

Postup:

  1. Vyrob máslo: Nalij smetanu do máselnice Kilner a šlehej cca 8–10 minut, dokud se neoddělí máslo od podmáslí.

  2. Slij podmáslí a máslo důkladně propláchni studenou vodou, dokud voda nezůstane čirá.

  3. Dochucení: V míse promíchej máslo s citronovou kůrou, šťávou, pepřem a solí. Míchej, dokud nebude směs jemná a rovnoměrně ochucená.

  4. Uchování: Ulož máslo do sklenice s víčkem nebo zabal do potravinové fólie jako váleček. Skladuj v lednici.


💡 Tipy na použití:

  • Namaž na opečený bagetový toast s lososem

  • Rozpusť na grilovaném pstruhovi nebo mořské rybě

  • Skvělé i na vařené brambory, chřest nebo kukuřici

  • Přidej lžičku do rizota nebo na konci do omáčky

 

🌿 Bylinkové máslo s česnekem

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %)

  • 2–3 stroužky česneku (dle chuti)

  • 1 lžíce čerstvé petrželky

  • 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo pažitky

  • Sůl dle chuti (cca ½ lžičky)

  • Volitelně: špetka pepře nebo kapka citronové šťávy

Postup:

  1. Smetanu nalij do máselnice Kilner a šlehej, dokud se máslo neoddělí od podmáslí (cca 8–10 minut).

  2. Podmáslí slij (můžeš ho použít do pečení). Máslo propláchni studenou vodou, dokud voda nezůstane čirá.

  3. V misce promíchej máslo s utřeným česnekem, nasekanými bylinkami a solí.

  4. Uchovej v uzavíratelné sklenici nebo zformuj do válečku a zabal do fólie.


💡 Tip na použití:

  • Namaž na čerstvý chléb nebo topinky

  • Rozpusť na grilované maso nebo zeleninu

  • Vlož do horkých brambor nebo do středu steaku před servírováním

🍯🌽 Medovo-skořicové máslo

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %)

  • 1–2 lžíce kvalitního medu (dle chuti)

  • ½ lžičky mleté skořice

  • Špetka soli (pro zvýraznění chuti)

  • Volitelně: špetka muškátového oříšku nebo vanilky

Postup:

  1. Smetanu nalij do máselnice Kilner a šlehej, dokud se nevytvoří máslo a oddělí se podmáslí (cca 8–10 minut).

  2. Máslo slij přes sítko a dobře propláchni studenou vodou.

  3. V míse spoj máslo s medem, skořicí a špetkou soli. Míchej, dokud nebude směs hladká a rovnoměrně ochucená.

  4. Přendej do skleničky nebo vytvaruj do válečku a zabal do fólie. Uchovávej v lednici.


💡 Tipy na použití:

  • Namaž na teplé lívance nebo palačinky

  • Rozpusť na čerstvě uvařeném klasu kukuřice

  • Přidej na sladké brambory nebo do kaše

  • Výborné i na skořicový toast nebo domácí rohlík

 

🍅🌿 Rajčatovo-bazalkové máslo

Ingredience:

  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %)

  • 3–4 ks sušených rajčat v oleji (nebo více dle chuti)

  • 1 lžíce čerstvé bazalky (nasekané)

  • 1 lžíce strouhaného parmazánu (volitelně)

  • ½ lžičky soli

  • Špetka pepře

  • Volitelně: 1 stroužek česneku nebo kapka citronové šťávy

Postup:

  1. Vyšlehej smetanu v máselnici Kilner, dokud se neoddělí máslo a podmáslí (cca 8–10 minut).

  2. Podmáslí slij a máslo propláchni studenou vodou, aby se zbavilo zbytků smetany.

  3. Nasekej rajčata a bazalku nadrobno.

  4. V míse spoj máslo s rajčaty, bazalkou, parmazánem, solí a pepřem. Dobře promíchej.

  5. Uchovávej v lednici, ideálně ve sklenici s víčkem nebo ve formě válečku zabaleného ve fólii.


💡 Tipy na použití:

  • Namaž na čerstvou ciabattu nebo focacciu

  • Přidej lžičku do horkých těstovin místo omáčky

  • Rozpusť na grilovaném mase nebo zelenině

  • Skvělé na sendviče nebo panini

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptak.cz