Ochucená másla
🍋 Citronovo-pepřové máslo
Ingredience:
-
250 ml smetany ke šlehání (min. 33–40 %)
-
1 lžička citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)
-
1–2 lžičky čerstvé citronové šťávy
-
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
-
½ lžičky soli (nebo dle chuti)
Postup:
-
Vyrob máslo: Nalij smetanu do máselnice Kilner a šlehej cca 8–10 minut, dokud se neoddělí máslo od podmáslí.
-
Slij podmáslí a máslo důkladně propláchni studenou vodou, dokud voda nezůstane čirá.
-
Dochucení: V míse promíchej máslo s citronovou kůrou, šťávou, pepřem a solí. Míchej, dokud nebude směs jemná a rovnoměrně ochucená.
-
Uchování: Ulož máslo do sklenice s víčkem nebo zabal do potravinové fólie jako váleček. Skladuj v lednici.
💡 Tipy na použití:
-
Namaž na opečený bagetový toast s lososem
-
Rozpusť na grilovaném pstruhovi nebo mořské rybě
-
Skvělé i na vařené brambory, chřest nebo kukuřici
-
Přidej lžičku do rizota nebo na konci do omáčky
🌿 Bylinkové máslo s česnekem
Ingredience:
-
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %)
-
2–3 stroužky česneku (dle chuti)
-
1 lžíce čerstvé petrželky
-
1 lžíce čerstvého tymiánu nebo pažitky
-
Sůl dle chuti (cca ½ lžičky)
-
Volitelně: špetka pepře nebo kapka citronové šťávy
Postup:
-
Smetanu nalij do máselnice Kilner a šlehej, dokud se máslo neoddělí od podmáslí (cca 8–10 minut).
-
Podmáslí slij (můžeš ho použít do pečení). Máslo propláchni studenou vodou, dokud voda nezůstane čirá.
-
V misce promíchej máslo s utřeným česnekem, nasekanými bylinkami a solí.
-
Uchovej v uzavíratelné sklenici nebo zformuj do válečku a zabal do fólie.
💡 Tip na použití:
-
Namaž na čerstvý chléb nebo topinky
-
Rozpusť na grilované maso nebo zeleninu
-
Vlož do horkých brambor nebo do středu steaku před servírováním
🍯🌽 Medovo-skořicové máslo
Ingredience:
-
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %)
-
1–2 lžíce kvalitního medu (dle chuti)
-
½ lžičky mleté skořice
-
Špetka soli (pro zvýraznění chuti)
-
Volitelně: špetka muškátového oříšku nebo vanilky
Postup:
-
Smetanu nalij do máselnice Kilner a šlehej, dokud se nevytvoří máslo a oddělí se podmáslí (cca 8–10 minut).
-
Máslo slij přes sítko a dobře propláchni studenou vodou.
-
V míse spoj máslo s medem, skořicí a špetkou soli. Míchej, dokud nebude směs hladká a rovnoměrně ochucená.
-
Přendej do skleničky nebo vytvaruj do válečku a zabal do fólie. Uchovávej v lednici.
💡 Tipy na použití:
-
Namaž na teplé lívance nebo palačinky
-
Rozpusť na čerstvě uvařeném klasu kukuřice
-
Přidej na sladké brambory nebo do kaše
-
Výborné i na skořicový toast nebo domácí rohlík
🍅🌿 Rajčatovo-bazalkové máslo
Ingredience:
-
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %)
-
3–4 ks sušených rajčat v oleji (nebo více dle chuti)
-
1 lžíce čerstvé bazalky (nasekané)
-
1 lžíce strouhaného parmazánu (volitelně)
-
½ lžičky soli
-
Špetka pepře
-
Volitelně: 1 stroužek česneku nebo kapka citronové šťávy
Postup:
-
Vyšlehej smetanu v máselnici Kilner, dokud se neoddělí máslo a podmáslí (cca 8–10 minut).
-
Podmáslí slij a máslo propláchni studenou vodou, aby se zbavilo zbytků smetany.
-
Nasekej rajčata a bazalku nadrobno.
-
V míse spoj máslo s rajčaty, bazalkou, parmazánem, solí a pepřem. Dobře promíchej.
-
Uchovávej v lednici, ideálně ve sklenici s víčkem nebo ve formě válečku zabaleného ve fólii.
💡 Tipy na použití:
-
Namaž na čerstvou ciabattu nebo focacciu
-
Přidej lžičku do horkých těstovin místo omáčky
-
Rozpusť na grilovaném mase nebo zelenině
-
Skvělé na sendviče nebo panini