Ochucená másla
🍋 Citronovo-pepřové máslo
Ingredience:
- 
250 ml smetany ke šlehání (min. 33–40 %) 
- 
1 lžička citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu) 
- 
1–2 lžičky čerstvé citronové šťávy 
- 
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře 
- 
½ lžičky soli (nebo dle chuti) 
Postup:
- 
Vyrob máslo: Nalij smetanu do máselnice Kilner a šlehej cca 8–10 minut, dokud se neoddělí máslo od podmáslí. 
- 
Slij podmáslí a máslo důkladně propláchni studenou vodou, dokud voda nezůstane čirá. 
- 
Dochucení: V míse promíchej máslo s citronovou kůrou, šťávou, pepřem a solí. Míchej, dokud nebude směs jemná a rovnoměrně ochucená. 
- 
Uchování: Ulož máslo do sklenice s víčkem nebo zabal do potravinové fólie jako váleček. Skladuj v lednici. 
💡 Tipy na použití:
- 
Namaž na opečený bagetový toast s lososem 
- 
Rozpusť na grilovaném pstruhovi nebo mořské rybě 
- 
Skvělé i na vařené brambory, chřest nebo kukuřici 
- 
Přidej lžičku do rizota nebo na konci do omáčky 
🌿 Bylinkové máslo s česnekem
Ingredience:
- 
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %) 
- 
2–3 stroužky česneku (dle chuti) 
- 
1 lžíce čerstvé petrželky 
- 
1 lžíce čerstvého tymiánu nebo pažitky 
- 
Sůl dle chuti (cca ½ lžičky) 
- 
Volitelně: špetka pepře nebo kapka citronové šťávy 
Postup:
- 
Smetanu nalij do máselnice Kilner a šlehej, dokud se máslo neoddělí od podmáslí (cca 8–10 minut). 
- 
Podmáslí slij (můžeš ho použít do pečení). Máslo propláchni studenou vodou, dokud voda nezůstane čirá. 
- 
V misce promíchej máslo s utřeným česnekem, nasekanými bylinkami a solí. 
- 
Uchovej v uzavíratelné sklenici nebo zformuj do válečku a zabal do fólie. 
💡 Tip na použití:
- 
Namaž na čerstvý chléb nebo topinky 
- 
Rozpusť na grilované maso nebo zeleninu 
- 
Vlož do horkých brambor nebo do středu steaku před servírováním 
🍯🌽 Medovo-skořicové máslo
Ingredience:
- 
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %) 
- 
1–2 lžíce kvalitního medu (dle chuti) 
- 
½ lžičky mleté skořice 
- 
Špetka soli (pro zvýraznění chuti) 
- 
Volitelně: špetka muškátového oříšku nebo vanilky 
Postup:
- 
Smetanu nalij do máselnice Kilner a šlehej, dokud se nevytvoří máslo a oddělí se podmáslí (cca 8–10 minut). 
- 
Máslo slij přes sítko a dobře propláchni studenou vodou. 
- 
V míse spoj máslo s medem, skořicí a špetkou soli. Míchej, dokud nebude směs hladká a rovnoměrně ochucená. 
- 
Přendej do skleničky nebo vytvaruj do válečku a zabal do fólie. Uchovávej v lednici. 
💡 Tipy na použití:
- 
Namaž na teplé lívance nebo palačinky 
- 
Rozpusť na čerstvě uvařeném klasu kukuřice 
- 
Přidej na sladké brambory nebo do kaše 
- 
Výborné i na skořicový toast nebo domácí rohlík 
🍅🌿 Rajčatovo-bazalkové máslo
Ingredience:
- 
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %, ideálně 40 %) 
- 
3–4 ks sušených rajčat v oleji (nebo více dle chuti) 
- 
1 lžíce čerstvé bazalky (nasekané) 
- 
1 lžíce strouhaného parmazánu (volitelně) 
- 
½ lžičky soli 
- 
Špetka pepře 
- 
Volitelně: 1 stroužek česneku nebo kapka citronové šťávy 
Postup:
- 
Vyšlehej smetanu v máselnici Kilner, dokud se neoddělí máslo a podmáslí (cca 8–10 minut). 
- 
Podmáslí slij a máslo propláchni studenou vodou, aby se zbavilo zbytků smetany. 
- 
Nasekej rajčata a bazalku nadrobno. 
- 
V míse spoj máslo s rajčaty, bazalkou, parmazánem, solí a pepřem. Dobře promíchej. 
- 
Uchovávej v lednici, ideálně ve sklenici s víčkem nebo ve formě válečku zabaleného ve fólii. 
💡 Tipy na použití:
- 
Namaž na čerstvou ciabattu nebo focacciu 
- 
Přidej lžičku do horkých těstovin místo omáčky 
- 
Rozpusť na grilovaném mase nebo zelenině 
- 
Skvělé na sendviče nebo panini 
