Pečené koleno
Připravili jsme pro vás, kterým zaručeně oslníte všechny hosty.
- 200 g jedlé kamenné soli
- 2 ks zadní vepřová kolena
- 7 ks kuliček nového koření
- 7 ks kuliček jalovce
- 25 ks kuliček černého pepře
- 5 ks bobkových listů
- 6 ks velké cibule
- voda na podlití
- strouhaný křen
- plnotučná hořčice
- kyselé okurky
- řemeslný pecen
Postup
1. Nakrájejte si všechnu cibuli a nasypte do pekáčku. Maso dobře omyjte. Osušte a připravte si ho na prkýnko. Najděte na něm místa, která nemají hned pod kůží kost, ale maso. Ostrým malým nožem vytvořte díru - kapsu, do které budete schopni strčit prst. Do kapsy vždy vložte kuličku nového koření, jalovce, pár kuliček černého pepře a hlavně sůl. Se solí buďte štědří. Doplnit můžete i cibulí. Takovéto kapsy vytvořte na každém koleni alespoň tři. Nasolte I celou plochu kolen.
2. Jakmile naplníte kapsy, veškeré zbývající koření přidejte do pekáčku k cibuli. Na vrch položte maso a podlejte vodou (asi 2 hrnky). Vložte do trouby a pečte přikryté pomalu cca na 110°C. Po první půlhodině zkontrolujte maso. Odkryjte ho a přelijte tekutinou vypečenou z masa. Znovu zakryjte a pečte asi další hodinu. Maso klidně občas přelijte. Kontrolujte však, aby se tekutina pod masem nevyšplhala více jak do poloviny pekáčku. Maso chceme péct, a ne vařit. Případně klidně nějakou odeberte.
3. Po hodině a půl maso odkryjte a otočte. Znovu přikryjte a pečte ještě asi další hodinu, dokud se kost nebude snadno dostávat od masa. Vyjměte z trouby, odložte a nechte vklidu odjít ještě asi 20 min, aby se veškeré chutě propojily, tekutiny usadily. Servírujte s čerstvým chlebem. Hořčicí, okurkami, křenem a solí.