Povidlové buchty
Povidlové buchty jsou typickým pokrmem české kuchyně, který byl převzat i do rakouské kuchyně. Příprava kynutého těsta není žádné čarodějnictví. Potřebujete jen trochu času & klidu, opravdu čerstvé droždí a teplý piškot. Recept se skládá ze dvou částí: výroba kynutého těsta a pak samotných buchet.
Ingredience k přípravě těsta:
- 1/8 l mléka
- 30 g droždí
- 60 g krystalového cukru
- 400 g hladké mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- 30 g vanilkového cukru
- sůl
Příprava kynutého těsta:
Na přípravu těsta zahřejte mléko na vlažné a rozpusťte v něm droždí a cukr. Smíchejte s trochou mouky na hustou hmotu. Vlhké těsto poprášíme trochou mouky a necháme na teplém místě (max. 40 °C) kynout přibližně 30 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme zbylou mouku s vejcem, žloutkem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Přidáme páru a krátce promícháme. Nakonec přidáme máslo a vyšleháme hladké těsto. Těsto přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme asi 15 min odpočívat.
Ingredience na buchty:
- kynuté těsto (viz výše)
- 150 g rozpuštěného másla
- 200 g povidel nebo meruňkového džemu
Příprava buchet:
Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše a nakrájejte na čtverce o velikosti přibližně 4x4 cm. Do středu každého kousku těsta dejte 1 lžíci džemu a těsto na náplň přitiskněte.
Buchty namočíme do rozpuštěného másla, vložíme do formy těsnicí stranou dolů a necháme na teplém místě asi 30 min. kynout. Buchty pečeme v předehřáté troubě na prostřední polici přibližně 45 minut dozlatova. Buchty vyjmeme z trouby, potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.