Svatomartinská kachna
Ingredience:
- 1 kachna
- sůl
- pepř
- kmín
- voda
- hladká mouka
Příprava:
Troubu předehřejeme na 120 °C. Kachnu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Zevně i uvnitř ji osolíme, posypeme kmínem a položíme na pekáč prsíčky nahoru. Přikryjeme a vložíme do trouby na pět hodin.
Kachnu po upečení vyjmeme a rozporcujeme na porce. Šťávu připravíme z vypečeného tuku, který slijeme do kastrůlku a zaprášíme moukou. Mícháme do zlatavé jíšky. Poté zalijeme vodou. Přivedeme k varu a provaříme pět minut. Dochutíme pepřem a solí.
Tip na přílohu:
- bramborový knedlík
- houskový knedlík
- karlovarský knedlík
- podávané s bílým nebo červeným zelím