Jaké nádobí je nejlepší? I. Materiál

jake_nadobi_i Koupit dobrý hrnec nebo pánev není dneska nic jednoduchého. Zkuste se podívat v obchodě, a zjistíte, že na výběr máte výrobky z nerezu, hliníku, železa a litiny. Ty jsou navíc utvářeny do tvaru nádoby různými metodami: lisováním, tlačením, kováním, gravitačním litím do kokil, vysokotlakým litím, lisováním tekutého kovu, odlíváním do pískových forem a mnohými dalšími způsoby.

panev

Jaké vlastně máme materiály?

Dále pak můžete vybírat mezi nádobím s keramickým, smaltovaným, titanovým nebo teflonovým povrchem. A v neposlední řadě je tu ještě dělení na nádoby použitelné na klasických sporácích nebo na indukčních.

Už jen přečíst si tento popis některých typů nádob a výrobních postupů vám zabralo pěkných pár chvil. Víte, jaký je v nádobí a v materiálech vlastně rozdíl? Jak se v tom má běžný člověk vyznat?


Nechte si poradit od odborníků

Nám pro vás svoje zkušenosti do miniseriálu sepsal P.V. – člověk s 15letou praxí ve vývoji a výrobě nádobí v ČR ve společnosti vyvážející nádobí do 18 států světa a specialista se znalostí produktů od většiny výrobců nádobí na trhu. Dnes začneme stručným přehledem materiálů.


Historicky se nádoby a pánve vyráběly z několika základních materiálů bez jakýchkoli povrchových úprav: nejrozšířenějším materiálem na nádobí byl svého času hliník. A to především pro jeho dobrou tepelnou vodivost a nízkou hmotnost.

Nerezová pánev Zwilling Prime

Obr: nerezová pánev Zwilling prime

Dále tu máme nerez – je oblíbený pro zdravotní nezávadnost a vysokou tepelnou odolnost a zhruba před 20 lety prožívalo nerezové nádobí velký boom.

Měděné nádobí se vyznačuje skvělou tepelnou vodivostí a měď je často považována za nejluxusnější materiál pro kuchyňské nádobí.

PEČÍCÍ PÁNEV, 28 CM, ČERNÁ

Obr: litinové pečící pánve Staub

A pak tu máme litinu a ocel, pro které je charakteristická masivnost, odolnost a velmi dobrá tepelná vodivost a setrvačnost.

Vařilo se tedy a smažilo na pánvích a v hrncích bez jakýchkoli povrchových úprav. Lidé neřešili migraci škodlivých látek z povrchu do jídla. Až ve druhé polovině 20. století s nástupem zdravého životního stylu, začali zákazníci hledat způsoby, jak vařit zdravěji a levněji.

Vůbec nejstarší povrchovou úpravou je dodnes pro svou dlouhověkost oblíbený smalt. Ale v roce 1954 byl objeven nepřilnavý materiál s dobrou tepelnou vodivostí – polytetrafluorethylen (PTFE), který se prosadil a je obecně známý pod obchodní značkou teflon.

univerzální keramická pánev Iridium Ecolux

Obr: keramická pánev Flonal

A nakonec máme ještě nádobí s keramickým povrchem. Za jeho rozšířením byla i marketingová bublina a tvrzení o zdravotní škodlivosti „teflonového“ nádobí. Keramické nádobí vyniká vysokou tepelnou odolností a možností skladovat potraviny. Obecně je však považovaná za překonanou.

A to je na úvod vše. Těšte se na další díl o nádobí s nepřilnavým povrchem PTFE – „teflonových“ pánvích.

Vyberte si do své kuchyně značkové nádobí té nejvyšší kvality ➜ www.znackovenadobi.eu

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.