Jaké nádobí je nejlepší? II. Teflonová revoluce

jake_nadobi_ii_teflonove_nadobi Historicky se nádoby a pánve vyráběly z několika základních materiálů bez jakýchkoli povrchových úprav. Nejrozšířenější byl svého času hliník. A to pro svou dobrou tepelnou vodivost a nízkou hmotnost. Oblíbený byl i nerez pro svou zdravotní nezávadnost a vysokou tepelnou odolnost. .

Tradičním materiálem je odjakživa měď – i ta má skvělou tepelnou vodivost. A litina nebo ocel? Pro ně je typická masivnost a tepelná vodivost či setrvačnost.

Prostě se vařilo a smažilo na pánvích bez jakýchkoli povrchových úprav a zušlechtění. Lidé tehdy nijak neřešili migraci škodlivých látek z povrchu pánví do jídla. Až ve druhé polovině 20. století s nástupem zdravého životního stylu, začali zákazníci hledat způsoby, jak vařit zdravěji, efektivněji, levněji a snadněji.

Teflon přinesl do kuchyně malou revoluci

V této době, přesněji v roce 1954, kdy v laboratořích firmy DuPont v New Jersey v USA objevil chemik Roy J. Plunkett bílý prášek se zvláštními vlastnostmi – odolností proti korozi, malým součinitelem tření a ve srovnání s ostatními plasty i vysokou tepelnou odolností. Tuto látku v DuPontu nazvali polytetrafluorethylen zkráceně PTFE. Dnes je všeobecně známa a také nesprávně zaměňována s obchodní značkou firmy DuPont a to značkou teflon. Tato značka se stala synonymem pánví s nepřilnavým povrchem.

flonal pánev monolite italiano hluboká 280 mm

Náš tip: ⇨ hluboká Flonal pánev Monolite Italiano

Ač nádobí z PTFE světě v různých modifikacích vyrábí více společností, název teflonová pánev zdomácněl a je standardně používán pro pánev s nepřilnavými povrchy na bázi PTFE. „Teflonové“ nádobí bylo oblíbené pro své skvělé nepřilnavé vlastnosti a dodnes se těžko najde domácnost, kde by „teflonku“ neměli. Vůbec poprvé šlo totiž na ní smažit třeba maso prakticky bez tuku. A i umývání nádobí bylo neuvěřitelně snadné. Jaké jsou výhody teflonových pánví?

  • I velké pánve jsou oproti železným lehké
  • Při smažení nepotřebujeme velké množství tuku
  • Jídlo se v pánvích nepřipaluje, takže je jejich údržba jednoduchá

Ústup ze slávy? Jen dočasně!

Špatnou pověst teflonovému nádobí ale udělala jeho malá odolnost. Určitě to sami znáte, že se při špatném zacházení měkká teflonová vrstva snadno poškodí. A levná pánev ze supermarketu, co je za půl roku používání na vyhození, se paradoxně nakonec docela prodraží. Teflonu navíc vyrostl zdatný konkurent – keramické nádobí. Jeho oblibu hnala dopředu i marketingová bublina, která tvrdila, že vaření s nádobím s tímto povrchem je daleko snazší a zdravější.

Dnes je zase vše jinak a za překonaný materiál je odborníky na gastronomii považován naopak ten keramický.

Jak se tedy o teflonové nádobí správně starat a čeho se naopak vyvarovat, aby nám dlouho a dobře sloužilo? O tom si povíme zase někdy příště.

Vyberte si do své kuchyně značkové nádobí té nejvyšší kvality ➜ www.znackovenadobi.eu

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.