Zaručené tipy, jak na dokonalou svatomartinskou husu

Svatý Martin je za dveřmi a přichází nejvyšší čas začít přemýšlet o přípravě tradiční husy. I když se to může zdát jako velká věda, opak je pravdou. Jde totiž jen o správné načasování. Poradíme vám, jak na to, aby byla husa dokonale šťavnatá, křehká a rozpadala se na talíři.

Harmonogram příprav svatomartinské husy

 

  • Sobota ráno:

Husu pořádně osolte a okmínujte – a to jak zvenku, tak zevnitř. Pak ji dejte do lednice odpočinout. Maso díky tomu dokonale nasaje chutě a navíc zkřehne.

 

  • Sobota podvečer:

 Vytáhněte husu z lednice a nechte ji ještě 2 až 3 hodinky dýchat při pokojové teplotě. Kdybyste ji totiž hned z chladu dali do trouby, byl by to pro maso velký teplotní šok.

 

  • Sobota večer:

 Rozpalte troubu na 70–80 °C. Husu přemístěte ideálně do smaltovaného dvoupekáče, podlijte vodou a přiklopte. A šup s ní na 12 až 15 hodin do trouby. Ničeho se nebojte a klidně si jděte lehnout. Ráno vás v kuchyni přivítá vůně pečeného masa.

                                  

 

  • Neděle ráno:

 Husu zkontrolujte a přelijte výpekem. Začněte průběžně odebírat vyškvařený tuk – ten se vám bude v kuchyni ještě mnohokrát hodit. V tuto chvíli taky začněte připravovat přílohy.

 

  • Neděle dopoledne:

 Teplotu v troubě navyšte na 180 °C a pečte husu ještě asi hodinku odklopenou, aby krásně zezlátla. Pak už ji jen vytáhněte pomocí kuchyňské chňapky, naporcujte a můžete servírovat.

Co si dát k svatomartinské huse?

Asi si neumíte svatomartinskou husu představit jinak než s knedlíkem a se zelím. My taky ne. I tak ale existuje spousta variant.

Někdo nedá dopustit na bramborové knedlíky, jiný dává přednost houskovým nebo karlovarským. A další zase miluje staročeské lokše. Stejné je to i se zelím. Tady se lidi zpravidla dělí na dva tábory – bílý a červený.

My se hrdě hlásíme do týmu bramborových knedlíků a červeného zelí. To je klasika, která husu pozvedne ještě o úroveň výš. Pojďme si proto společně připravit domácí přílohy, ať je ten slavnostní oběd dokonalý.

Domácí bramborový knedlík:

Na 4 porce potřebujete:

 

  • 1 kg brambor varného typu C
  • 250–400 g hrubé mouky
  • 1 větší vejce
  • sůl
  • máslo

 

Postup:

Brambory uvařte, nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte do nich mouku, vejce a sůl. Z těsta rychle vypracujte válečky a vhoďte je do vroucí osolené vody. Občas je promíchejte, ať se vám nepřilepí k hrnci. Jakmile vyplavou, vyndejte je, potřete máslem a máte hotovo.

Tip: Knedlíky se dobře vaří v hrncích Kolimax.

Domácí červené zelí:

Na 4 porce potřebujete

  • 1 hlávku červeného zelí
  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 3 lžíce mouky
  • 1 lžíci cukru
  • červené víno
  • citronovou šťávu
  • máslo
  • sůl a pepř

 

Postup:

Zelí nakrájejte na proužky. Na másle osmahněte cibuli, po chvíli přidejte cukr a zelí. Duste na mírném ohni asi 20 minut. Zelí osolte, opepřete, podlijte vínem a dál duste. Pokud je potřeba, občas ho můžete podlít vodou. Až zelí změkne, nastrouhejte k němu oloupané jablko. Pak přisypte mouku a duste, dokud zelí nebude měkké. Na závěr už jen dochuťte citronovou šťávou, případně doslaďte.

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.