Jaké typy nožů existují a kdy který vytáhnout?

Jaké typy nožů existují a kdy který vytáhnout?

Pokud jste v kuchyni jako doma, určitě máte víc než jeden nůž. S některým krájíte maso, s dalším pečivo a jiný je zase výhradně na zeleninu. Pojďme se podívat na to, jaké typy nožů by vám doma neměly chybět a na co se nejlépe hodí.

Kuchařský nůž

Základní typ nože, který máme doma úplně všichni. Je poměrně robustní, pevný a těžší do ruky. Využijete ho na maso, zeleninu i bylinky. Je ale natolik univerzální, že s ním nakrájíte v podstatě cokoli. Někdy se mu proto přezdívá také „nůž šéfkuchaře”.

Přesně takový je například kuchařský nůž Eduard značky Porkert. Zastane u vás v kuchyni tolik práce, že ho nebudete chtít dát z ruky.

 

Nůž na zeleninu

Až budete loupat cibuli, krájet jablko nebo vykrajovat jádřinec z papriky, vzpomeňte si na tento nůž, konkrétně například vykrajovací nůž Vilem značky Porkert. Bude se vám hodit i na podzim, až budete zpracovávat své houbařské úlovky. Je drobný a lehký do ruky, takže se s ním pracuje jednodušeji než třeba s kuchařským nožem.

 

Plátkovací nůž

Tento nůž oceníte hlavně při práci s masem – ať už syrovým, nebo pečeným. Díky dlouhé úzké čepeli s ním nakrájíte na úhledné plátky syrovou rybu, slavnostní pečeni i roastbeef. Práci vám pak usnadní i při porcování většího ovoce, jako je třeba ananas. Nejideálnější nůž pro toto použití je například velký kuchařský nůž Vilem značky Porkert.

Velký kuchařský nůž PORKERT VILEM, 20 cm 

Špikovací nůž

Krátká čepel tohoto nože nařízne každé maso tak akorát, abyste ho mohli vesele špikovat slaninou, zeleninou nebo čímkoli dalším. Využijete ho ale i při čištění mořských plodů, krevet nebo menší zeleniny. U nás uvidíte například univerzální kuchyňský nůž Eduard značky Porkert

 

Nůž na pečivo

Jeho čepel připomíná spíš pilku. Je dlouhá klidně 20 cm a zubatá po celé délce ostří, jako je například nůž na pečivo Vilem značky Porkert. Asi není žádným překvapením, že tento nůž se používá výhradně na krájení chleba a pečiva s křupavou kůrkou.

 

Steakový nůž

Další z ikonických zubatých nožů, tentokrát ale z kategorie příborových. Pokud milujete pořádný kus masa, tento nůž vám doma nesmí chybět. Bez potíží s ním nakrájíte rare, medium i well-done steak.

Nůž na sýr

Jedinečný nůž pro jedinečné příležitosti. Chcete se před přáteli blýsknout bezchybnou obloženou mísou? Pak se neobejdete bez kvalitního nože na sýr. Vroubkovaná čepel s otvory vám zajistí, že každý sýr nakrájíte na dokonalé plátky.

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.