Špenátové lívance
Jaro je tu! Se všemi odstíny zelené. Zkoušeli jste taky už letos vařit něco zeleného? Třeba mechový dort nebo kopřivové muffiny?
INGREDIENCE NA LÍVANCE:
- špenát 200 g
- smetana na vaření 250 ml
- minerální voda 100 ml
- vejce 2 ks
- hladká mouka 150 g
- sůl
- olej
NA PODÁVÁNÍ:
- zakysaná smetana či cream cheese
- kopr
- česnek
- uzený losos
- citron
- pepř a sůl
PŘÍPRAVA:
Špenát spařte a nasekejte najemno. Promixujte společně s minerální vodou.
Přidejte všechny ostatní ingredience na lívance, dobře promíchejte a nechte chvíli odstát.
Připravte si lívanečník. Pozvolna ho rozehřejte a až bude rozehřátý, nalijte do každého chlívku trošku oleje. Následně i těsta. Nalévejte tolik, aby bylo celé dno zaplněné směsí. My dáváme cca polovinu naběračky. Jakmile se začne těsto zvedat a uvidíte nahnědlé kraje, můžete otáčet. Jakmile budete mít dopečeno, dejte lívanec na stranu a pokračujte s ostatními.
Nakonec smíchejte zakysanou smetanu s nasekaným koprem, citronovou kůrou, citronovou šťávou, pepřem, solí a česnekem. Dobře promíchejte.
Podávejte lívance s dipem a poklaďte kousky uzeného lososa.
Dobrou chuť!