10 tipů jak skladovat houby

Houby jsou oblíbenou surovinou v kuchyni mnoha lidí. Jejich specifická chuť a vůně je naprosto nezaměnitelná. Pokud však nestihnete houby ihned upotřebit, nabízíme vám 10 osvědčených tipů, jak je uchovat na delší dobu:

  1. Sušené houby: Sušení je tradiční metodou pro konzervaci hub. Klíčem k úspěchu je správně vysušené houby - měly by být natolik suché, že se při stisku lámou. Uskladněte je v hermeticky uzavřených nádobách. Aby byl proces úspěšný, je klíčové houby nařezat na tenké plátky a zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu během sušení. Ačkoli se houby mohou sušit i na přímém slunci, lepší výsledky dosáhnete v sušičce

  2. Mražení: Pokud preferujete zmrazené houby, stačí je předtím krátce podusit s kořením a po vychladnutí je dát do mrazáku po jednotlivých porcích pro snadnější využití.

  3. Solit: Houby můžete konzervovat také solením. Stačí je střídat s vrstvami soli v poměru 4:1. Ovšem při vaření je třeba zohlednit jejich vysoký obsah soli a upravit recepty podle toho.

  4. Houby v solné lázni: Tato metoda je podobná předchozí, ale používá se k tomu solný roztok. Po naplnění sklenice houbami, zalijte je připraveným roztokem. Slaný nálev pomáhá konzervovat houby a dodává jim specifickou chuť, která může být skvělým doplňkem k různým pokrmům.

  5. Dušené houby v zavařovací sklenici: Poduste houby, poté je vložte do sklenice a zalijte je vlastní šťávou nebo vodou. Uzavřené sklenice pak sterilizujte.

  6. Houby v sladkokyselém nálevu: Houby předvařte, naplňte jimi sklenice a zalijte je směsí vody, octa, soli a cukru s přidaným kořením dle chuti.

  7. Uzené houby: Po blanšírování houby usušte a následně je udiť. Tyto uzené houby můžete také zavařit. Uzené houby získají hlubokou a bohatou chuť, která je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům.

  8. Houby kysané v octu: Ideální pro milovníky kyselých chutí. Naložte houby do nálevu na bázi octa.

  9. Houby konzervované v tuku: Houby smíchané s tukem (typicky sádlem) nabízejí nový zážitek z chuti. Skladujte je v sklenicích a sterilizujte.

  10. Kvašené houby: Stará, ale osvědčená metoda, zejména pro hřiby nebo ryzce. Houby se kvaší podobně jako zelí v solné lázni, často s přídavkem jogurtu. Zkvašování je tradiční metoda konzervace, která dává houbám jedinečnou kyselou chuť. Mohou být skvělým doplňkem k různým pokrmům, včetně salátů.

Ať už si zvolíte kteroukoliv z těchto metod, důležité je postarat se o správné skladování a pravidelnou kontrolu stavu hub, aby vám co nejdéle vydržely v co nejlepší kvalitě.

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.