Pečený čaj s vůní podzimu

Jak se začnou dny krátit a venku si vítr začne pohrávat s barevným listím, je čas se zahřát. Udělejte si pečený čaj z posledního letního ovoce, který vám bude připomínat léto, a zavařený vydrží klidně i na zimu. Už sama příprava pečeného čaje je ale podzimní rituál, který si můžete náležitě užít, stejně, jako to dělaly naše babičky. Pusťte si rádio nebo film, připravte si pořádný, smaltovaný pekáč, a pusťte se do toho.

 

Ingredience

Postup

  • 2 kg letního ovoce (jablka, hrušky, švestky, jahody, třešně, rybíz, ... co zahrádka dá)
  • 750 g cukru
  • 2 lžičky skořice
  • několik hvězdiček badyánu
  • pár hřebíčků
  • můžete přidat další koření, které vám voní
  • 2 citrony
  • volitelně 2 deci rumu

 

Další potřeby:

  • sklenice (množství podle velikosti)
  • pekáč od Belis – smaltovaný, správný, jako měla doma babička
  1. Troubu předehřejte na 180–200 °C
  2. Nejdřív si připravte skleničky – důkladně je omyjte saponátem, a následně sklo asi 20 minut sterilujte v troubě. Víčka mezi tím dejte do hrnce s vodou a 15 minut vařte klokotem. Dejte si všechno hezky na utěrku oschnout.
  3. Zatímco skleničky schnou, je čas nachystat ovoce. Připravte si třeba rovnou pekáč Belis, do něj rozprostřete nakrájené ovoce a nakrájené, oloupané citrony. Zasypte cukrem a kořením.
  4. V předehřáté troubě pečte asi 30 minut, zhruba dvakrát během pečení promíchejte.
  5. Po upečení hned vytáhněte, zamíchejte s rumem a plňte do skleniček.
  6. Skleničky nechte vychladnout dnem vzhůru.
  7. Za odměnu si klidně udělejte jeden čaj hned. Zalijte lžičku směsi horkou vodou a v klidu vychutnejte v křesle u okna.

Přejeme dobrou chuť!

V receptu jsme použili:

Smaltovaný litinový pekáč Belis/Sfinx Queen Line, 32 cm, 3,7 l

Oboustranně smaltovaný dvoupekáč Belis/Sfinx, 47 x 28 cm, síla plechu 1,2 mm

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.