Zpalačinkujte se - snadno a rychle!

Když se řeknou palačinky, většina z nás se s přivřenýma očima mlsně zasní. Kdo by také odolal sladkému nebo slanému mámení! Udělat však dokonalé palačinky úplně snadné není. Jak je připravit perfektní, aniž by se připalovaly nebo byly plné hrudek? 

Těsto je základ


Palačinkové těsto je sice jednoduché, ale i jednoduché věci se přece dají zkazit. Proto dbejte na výběr čerstvých surovin. Na těsto, ze kterého připravíte 4 porce, budete potřebovat:

150 g hladké nebo polohrubé mouky (s hladkou moukou docílíte jemnější konzistence, s tou polohrubou budou vaše palačinky křupavější)
300 ml plnotučného mléka
špetku soli
1 vejce od šťastné slepice

Ve větší míse smíchejte mléko s vejcem a důkladně ručně rozšlehejte. Poté přichází na řadu také mouka a sůl. Těsto by mělo být hladké a řídké. Důležitá je také samotná příprava palačinek na pánvi. Nebojte se nejprve pánev s kapkou oleje rozpálit, teprve poté smažte tenké palačinky.

palacinky

Není pánev jako pánev


Palačinky se smaží na pánvi. Pánev pro přípravu palačinek by měla mít rovné dno a nižší stěny. Ideální je střední velikost pánve, pokud možno s teflonovou či nerezovou povrchovou úpravou, aby se těsto nepřipalovalo. Dno pánve můžete tukem buď pomazat, nebo použijte olej ve spreji, který je určen právě na přípravu chutných palačinek. 

Slané nebo sladké?

Na které máte chuť? Pravdou je, že oba typy finální úpravy palačinek jsou vynikající! Abychom vám výběr usnadnili (nebo znesnadnili?), přinášíme dva chutné recepty – palačinky na sladko i na slano.

Tvarohová náplň s mrkví


Receptů na tvarohovou náplň do palačinek je nepřeberné množství. Co takhle zkusit to s mrkví? Stačí na jemno nastrouhat mrkev, přidat rozinky s cukrem, a to vše promíchat s tučným tvarohem se špetkou smetany. A jestli chcete, ať to křupe, přidejte nasekané vlašské ořechy!

Slaná náplň s balkánským sýrem

Milovníci palačinek na slano zbystří. Variace s balkánským sýrem je totiž naprosto dokonalá. Připravte si oloupaná rajčata nakrájená na drobné kostky. Osmahněte cibulku a česnek na olivovém oleji, osolte a okořeňte. Přidejte nasekané špenátové listy a na závěr přidejte rajčata. Krátce provařte a sundejte z plotny. Na samý závěr přimíchejte nakrájený balkánský sýr. Vaše chuťové buňky zažijí palačinkové blaho!

 slana_palacinka

Přejeme vám dobrou chuť!

 

 

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.