Rychlé bylinkové rizoto
Je neděle večer. V poloprázdné lednici se po víkendu bojí kousek sýra se zbytkem šunky, na balkóně se ještě stále zelenají bylinky. Od oběda zbyla rýže. Co s ní? A nápad je na světě.
Pro 2 osoby je potřeba:
- 200 g vařené rýže
- menší cibule
- 2 stroužky česneku
- hrsť zelených bylinek (bazalka, petržel, oregáno, petrželka – co najdete)
- hrsť rukoly
- 5 dkg sýra
- 5 dkg šunky nebo anglické slaninky
- malá čili paprička
- sůl
- lžíce olivového oleje
Postup:
- V našem menším litinovém kastrůlku, který je tak akorát na jednu velkou nebo na dvě menší porce, na olivovém oleji orestujeme cibulku spolu s tenkými kolečky česneku a čili papričky, přidáme proužky šunky, nebo anglické slaninky.
- Vmícháme rýži, nasekané bylinky, osolíme a na mírném ohni necháme chvilku prohřát.
- Nakonec přidáme strouhaný sýr (ideálně parmazán), lístky rukoly a hned servírujeme, aby v pokrmu zůstaly křehké. Fajnšmekr může přihodit i hrstičku oříšků.
Je to vynikající, levné, lehké, rychlé!