Recept na pravé francouzské crème brûlée

Jemné křupání karamelu na vanilkovém krému zní jako rajská hudba a na tu chuť vanilky myslíte ještě týden. Připravte si krémový kus ráje třeba jako silvestrovský dezert.

 

Ingredience

Postup

  • 560 ml de 35% šlehačky
  • 1 lusk vanilky
  • 5 žloutků
  • 55 g cukru + další na karamelizování

Pomůcky:

  • Nesmí chybět tradiční keramické formičky! Ramekinky (formičky na crème brûlée) máme od EMILE HENRY tady.

  1. Položte mřížku doprostřed trouby a nechte ji předehřívat na 165 ºC. Na plech vyložte 4 formy na crème brulée o objemu 180 ml.
  2. V hrnci na středním plameni dejte zahřívat smetanu s nastrouhanou vanilkou zhruba 5 minut, ale nevařte! 
  3. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, za stálého promíchávání přidejte teplou smetanu. Všechno nalijte do forem.
  4. Do plechu nalijte teplou vodu, aby dosahovala zhruba do ¾ forem.
  5. Pečte 40 minut. Vyjměte formy z plechu a nechte chvíli zchladnout, přikryjte a chlaďte v lednici 4 hodiny nebo do úplného vychlazení.
  6. Posypte smetanu cukrem a zkaramelizujte příručním flambovačem na crème brulée, nebo na grilu v troubě.
  7. Servírujte ještě teplé.

Přejeme dobrou chuť a šťastný nový rok!

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.