Recept na smaženého vánočního kapra

Jednou za rok to musí být. Sejde se celá rodina, dělá se salát, pak kapr. Smažený kapr nemusí být nic složitého, a pokud patříte mezi ty, kteří na Štědrý den nedají na kapra dopustit, tenhle recept zvládnete levou zadní.

 

Ingredience

Postup

  • 1 vykuchaný kapr zbavený šupin
  • 250 g hladké mouky
  • 500 g strouhanky
  • 3 vejce
  • 1 citron
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

Pomůcky:

  • Znáte ten pocit, když chcete ukrojit kapra, a on se nechce nechat? Vezměte si pořádný nůž. Naše české nože KDS vám naporcují kapra, jako by to bylo máslo. Stejně jednoduše s nimi nakrájíte zeleninu do salátu i vánočku, všechno máte bez námahy dvakrát rychleji a můžete si užívat svátky s rodinou.

  • Na kapra (a na smažení jiných věcí) je také dobré mít kvalitní hlubokou pánev. Pánev Flonal Pietra Dura vám všechno osmaží pěkně dozlatova, na granitu se jídlo nechytá tak snadno a olej neprská na všechny strany. Výhra pro všechny.

  1. Pokud jste si právě donesli kapra z vánočního trhu, omyjte ho, zbavte šupin, vykuchejte nožem KDS, a rozdělte podélně na dvě poloviny. 
  2. Nakrájejte na pruhy zhruba 5 cm široké, jak jste zvyklí, osolte, opepřete, pořádně zakapejte citronem, abyste se zbavili rybiny, přikryjte a nechte přes noc v lednici.
  3. Když přijde čas na smažení, vyjměte kapra z ledničky a nachystejte si trojobal. Do jednoho talíře vajíčka, do druhého mouku a do třetího strouhanku.
  4. Obalte nejdřív všechno, nebo doma zřiďte kaprovou obalovací linku s dětmi – nejdřív mouka, pak vajíčko a nakonec strouhanka. Pokládejte na pekáč nebo velký talíř, ze kterého nebude kapr na všechny strany padat.
  5. Poslední meta je smažení. Do hluboké pánve Flonal Pietra Dura nalijte olej, zhruba na prst ode dna a na vysokém plameni nechte olej rozehřát. Po chvíli zkuste kapkou vody, jestli je olej horký. Když začne bublat, je čas smažit.
  6. Vedle pánve si nachystejte hrnec nebo talíř na drobky, aby se vám na pánvi nepřipalovaly, a čistý pekáč, kam budete hotové řízky odkládat.
  7. Snižte plamen na polovic, vložte řízky a smažte pomalu po obou stranách. Mezi várkami sbírejte drobky z oleje.
  8. Když je kapr usmažený, je čas zasednout ke stolu. Podávejte s bramborovým salátem a citronem, tak jak to má každý rád.

Přejeme krásné Vánoce a dobrou chuť!

V receptu jsme použili:

Pánev Flonal PIETRA DURA INDUKČNÍ - hluboká, 5 x 24 cm

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.