Recept na pečeného králíka

Pečený králík patří neodmyslitelně k českým klasickým pokrmům, kterými nás krmili babičky a je to stálice gastronomie českého venkova. Všichni určitě rádi vzpomínáme na dětství a taková chuť lahodného pečeného králíka s česnekem, cibulí a bylinkami nás přenese zpět do tohoto bezstarostného období života. 

Ingredience

Postup

  • 1,5 – 2 kg králičího masa
  • Sůl, pepř (čerstvě mletý)
  • Slunečnicový olej
  • 500 g cibule nakrájené na drobno
  • 1 ks česneku
  • 50 g anglické slaniny v celku
  • 4 snítky tymiánu
  • 8 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 150 ml bílého vína
  • Hladká mouka
  • 500 ml králičího či kuřecího vývaru na podlévání
  1. Naporcujeme králíka – oddělíme stehna, hřbet s kostí a přední běhy. Osolíme a opepříme. Rozehřejeme si troubu na 140 °C.
  2. Ve větší pánvi na rozehřátém oleji porce králíka zprudka opečeme ze všech stran do zlatova. Vyjmeme a odložíme do pekáče. Nejlepší na králíka je oboustranně smaltovaný dvoupekáč od značky Belis.
  3. Na tuk do pánve nasypeme nakrájenou cibuli a rozpůlenou palici česneku, lehce orestujeme a poté přidáme ke králíkovi do pekáče. Přidáme slaninu, tymián, celý pepř, nové koření a bobkový list. Podlijeme vínem, přiklopíme a pečeme pozvolna cca 3 hodiny doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem.
  4. Po zhruba 2,5 hodinách pečení, když je králík téměř hotov, odklopíme vrchní část pekáče a zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme.
  5. Poté maso, cibuli a česnek vyjmeme a na sporáku vyrestujeme vypečenou šťávu na tuk. Následně zaprášíme moukou a mícháme asi minutu do zpěnění. Zalijeme vše vývarem, rozmícháme a povaříme 20 minut. Dle chuti dosolíme.
  6. Vše vrátíme do pekáče a můžeme takto podávat na stůl. Přílohu ke králíkovi necháme na vás 

Přejeme dobrou chuť!

V receptu jsme použili:

Oboustranně smaltovaný dvoupekáč Belis/Sfinx, 47 x 28 cm, síla plechu 1,2 mm

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.