Titanové nádobí je spíše označení způsobu výroby

titanové nádobí IX.Stále více a více lidí se zajímá a vyhledává na internetu sousloví „titanové nádobí“. Co si běžný smrtelník má pod tímto souslovím představit? Z názvu by logicky vyplývalo – nádobí vyrobené z titanu.  S titanovým nádobím je to ale trochu jinak. Termín titanové nádobí vznikl v 60. letech 20 století, kdy byl patentován nový postup výroby nádobí. V čem spočíval?

titanové nádobí  – materiály

Titanové nádobí Castey

Titanové nádobí je spíše označení způsobu výroby

Tělo nádoby ze slitiny hliníku, křemíku a hořčíku bylo vyráběno metodou gravitačního lití do licích forem. Touto technologií se vyráběly silnostěnné odlitky nádob se dnem o tloušťce cca 1 cm a stěnou 5 mm.  Odlitek nádoby byl následně zbaven otřepů a jeho povrch upraven na předem definovanou drsnost.

Na takto připravený povrch byla plasmovým hořákem nanesena vazná vrstva oxidu titaničitého TiO2. Prášek slíd oxidů titanu za teplot více jak 20.000 °C a rychlosti více jak 2 MACHů nastřelován na vnitřní povrch nádoby. Tato technologie zajistila natavení základního substrátu (již zmíněné slitiny hliníku, křemíku a hořčíku), až spolu obě vrstvy vytvořily homogenní celek. Na takto upravený povrch se následně nanášely 2 nebo 3 vrstvé nepřilnavé povrchy na bázi PTFE (polytetraflourethylenu). Tyto povrchy jsou laikům známy jako nepřilnavé povrchy. V ČR často pojmenovávány jako teflonové povrchy, což je nesprávně, protože Teflon je pouze obchodní značka společnosti Du Pont. V současné době samozřejmě existuje vícero výrobců nepřilnavých povrchů na bázi PTFE v široké škále kvalit.

Touto technologií vyráběné nádobí se marketingově nazývalo „titanové nádobí“ již od 60. let 20. století.

Video: titanové nádobí Flonal

Co vše dnes považujeme za „titanové nádobí“?

Překotný vývoj technologií lití za posledních 10 – 15 letech měly za následek, že třeba za titanové pánve považujeme i nádobí odlité ze slitiny hliníku, křemíku a magnézia také jinými technologiemi než jen gravitačním litím. Například tzv. squeezingem, v některých případech i vysokotlakým litím. Podmínkou však zůstává, aby slitina hliníku obsahovala minimálně 10 % křemíku – tento prvek je zásadním prvkem, který zajišťuje tuhost odlitku a jeho tvarovou stálost. Proto má titanové nádobí unikátní stabilitu a rovnost dna, čímž zajišťuje optimální přenos tepla od zdroje do nádoby.

Ve 2. tisíciletí nezažily překotný rozvoj pouze technologie odlévání hliníku, ale také vývoj kvalitních nepřilnavých vrstev. Tyto vrstvy již nepotřebují pro vynikající nepřilnavé vlastnosti a mechanickou odolnost jako podklad plazmovou metodou nanášenou keramickou mezivrstvu s obsahem TiO2, ale slídy titanu obsahují přímo v sobě. Tyto směsi se nazývají suspenze s tzv. vnitřním vyztužením. A svými užitnými vlastnostmi již povrchy bez vnitřního vyztužení nanesené na plazmovou mezivrstvu převyšují. Pro srovnání je zajímavé například použít zátěžový test tzv. Scotchbride test, kdy je povrch nádoby otírán drsnou stranou houbičky na nádobí pod normovaným zatížením.

Zátěžové testy

Ukázaly odolnost titanového nádobí s povrchem s vnitřním vyztužením:

  • 1 vrstvé povrchy bez vnitřního vyztužení vydrží při tomto testu do prodření na základní korpus nádobí maximálně 1 000 cyklů.

  • 2 vrstvé povrchy bez vnitřního vyztužení vydrží při tomto testu do prodření na základní korpus nádobí maximálně 2 000 cyklů.

  • 3 vrstvé povrchy bez vnitřního vyztužení vydrží při tomto testu do prodření na základní korpus nádobí maximálně 7 000 cyklů.

  • 3 vrstvé povrchy s vnitřním vyztužením vydrží při tomto testu do prodření na základní korpus nádobí maximálně 105 000 cyklů.

 

Z tohoto srovnání je jasné, že dnešní titanové hrnce a pánve i přes vynechanou plazmovou mezivrstvu je schopno uživatelům poskytnout špičkové nepřilnavé vlastnosti a zároveň vysokou míru odolnosti proti opotřebení. Musíme ale zdůraznit, že přes veškerý vývoj v oblasti nepřilnavých povrchů, zatím nikdo nevynalezl nepřilnavý povrch, který by odolal ostrým předmětům, jako jsou nože.

Moderní titanové nádobí jsou odolná, efektivní, úsporná, umožňují vařit zdravě a bez použití tuku. Vaříte rychle, zdravě, úsporně a ještě se při tom bavíte.

Titanové nádobí
Naše tipy:
Daddy&Cook doporučuje indukční nádobí titanové pánve ico Nejprodávanější titanové pánve ico

Titanové hrnce

Titanové pánve

Nejprodávanější

Kvalitní hrnce od českých výrobců i od proslulých světových značek s nepřilnavým povrchem. Vyzkoušejte  >>> Milujete minutky a jednoduchou kuchyni? Pak potřebujete pánvičku, co vám šetří čas a něco vydrží! >>> Nebudeme vám radit, které pánve jsou nejlepší a nejoblíbenější. Podívejte se, které jste vybrali vy – naši zákazníci  >>>
Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.