Risotto alla milanese – pravé milánské rizoto

Naučíme vás uvařit tento pravý italský pokrm ze severoitalského města Milano. Je to jedno z nejjednodušších krémových rizot na přípravu a vyniká svou výraznou chutí a barvou díky vzácnému šafránu.

Ingredience na 2 porce 

Postup

  • 150 g italské rýže Carnaroli
  • 1 ks menší cibule nebo šalotky (nakrájet velmi najemno)
  • cca 1 l vývaru (dle chuti zeleninový, kuřecí, hovězí nebo mix kuřecí + hovězí)
  • 25 g šafránu
  • čerstvě nastrouhaný parmezán
  • 1 dcl bílého vína
  • máslo nebo olivový olej
  • sůl
  1. Nejprve si připravíme vývar. Dle vaší chuti lze připravit zeleninový, kuřecí, hovězí nebo kombinaci hovězího a kuřecího.
  2. Nakrájíme cibuli nebo šalotku na velmi jemné kousky, ideálně do velikosti zrn rýže a na pánvi ji na mírném plameni osmahneme na másle nebo olivovém oleji. Poté přidáme rýži a za stálého míchání opražíme zrnka rýže, zalijeme bílým vínem a necháme jej odpařit. Pro přípravu rizota se nejvíce hodí soté pánev TOP ALULIT.
  3. Po odpaření vína začneme za stálého míchání postupně přilívat do pánve teplý vývar a přidáme šafrán.
  4. Jakmile je rýže uvařená „al dente“, odstavíme pánev z plamene, přidáme máslo nebo olivový olej a nastrouhaný sýr. Rizoto pomalu promícháváme a případně dosolíme.
  5. Poté pánev přikryjeme pokličkou a necháme rizoto „odpočinout“ 2-3 minuty.
  6. Rizoto doporučujeme podávat posypané nastrouhaným parmezánem a se sklenkou dobrého bílého vína ☺

Přejeme dobrou chuť!

V receptu jsme použili:

Soté servírovací pánev s poklicí se 2 úchyty PROTITAN linie Granit, šedá, indukční, 28 x 7 cm

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.