Tajné tipy na dokonalá vajíčka

Vajíčka. Základní surovina všech buchet, koláčů, muffinů a Karlova mostu. Posuňte svoje vaječné výtvory na další úroveň s našimi tipy na čtyři základní vaječné stálice a ohromte své chuťové buňky.

Pošírovaná vejce

Pošírovaná vejce, které možná znáte pod nóbl jménem Benedikt, jsou jako stvořená pro nedělní brunch s avokádo toastem. Připravte si menší hrnec nebo vysokou pánev, vodu, ocet a čerstvá vajíčka. Doporučujeme vyklepnout dopředu vedle (odděleně). Nikdy nevíte, co vás uvnitř čeká. Naplňte menší hrnec asi ze 3/4 vodou a dejte vařit. Nesolit! Když začne voda vřít, rychle ji zamíchejte a vytvořte vír. Do víru vylijte vajíčka, jedno po druhém, a sledujte, jak se v něm obalí do nadýchaného bílého obláčku. Když jsou zabalená, odstavte hrnec z ohně a nechte asi 2-3 minuty dojít.

TIP: Pošírovaná vejce můžete vytvořit i v hluboké pánvi TOP ALULIT, kterou využijete i na smažení, pečení a zdravou úpravu jídel bez tuku. A díky vysokým stěnám vám z ní nic nevypadne.

 

Míchaná vejce

I míchaná vajíčka dokážou vyrobit nebo zbořit náladu na celý den. Pro jistotu si je udělejte dokonale. Připravte si vajíčka dopředu vyklepnutá do misky, máslo, sůl, pepř, zakysanou smetanu, popřípadě pažitku, prosciutto a další přísady, které vám z vajíček vytvoří umělecké dílo. Základem je správná teplota. Pánev si předehřejte, přidejte kousíček másla a stáhněte plamen. Na rozehřátou pánev nalijte vajíčka a po chvilce k nim přimíchejte lžíci zakysané smetany. Ta dodá vajíčkům tu nebeskou nadýchanost, po které všichni toužíme. Potom už moc dlouho nemíchejte, šup na talíř a labužnicky vychutnat.

TIP: Nepřilnavá pánev, se kterou se vaše míchaná vajíčka budou přátelit, je TOP ALULIT s granitovou vrstvou. Má univerzálně vysoké stěny, takže vám bude k ruce i u mnoha dalších receptů.

Omeleta

Nadýchaná omeleta, ke které potřebujete do základu opět jen vajíčka a sůl, je kouzelným začátkem i zakončením dne. Prvním tajemstvím je vajíčka před celou akcí pořádně vyšlehat, cílem je získat světlou pěnu. Na jednu božskou omeletu si připravte asi tři. Vymíchaná, natěšená vajíčka vlijte na rozehřátou pánev, opakujeme, rozehřátou. Správná teplota zajistí, že budete mít omeletu hebkou, ani ne přismahlou, ani nedodělanou. Pečte ji jen z jedné strany, dovnitř pak vložte další ingredience podle chuti – houby, cibulku či čerstvou zeleninu a podávejte přeložené napůl.

 

Volská oka

O volských okách, na krajích křupavých a vprostřed ještě měkkých, se vám bude pořádně dlouho zdát. Nezapomeňte pořádně rozehřát pánev a jdeme do akce. Vejce nechte lehce sklouznout na pánev a když začnou zlátnout kolem okrajů, stáhněte plamen a na půl minuty přikryjte pokličkou. Voilà, žloutek zůstane tekutý, můžete osolit, opepřit a esteticky servírovat.

TIP: Pokud chcete volská oka na dokonale kulatá, sáhněte po lívanečníku. Lívanečník TOP ALULIT má nepřilnavou vrstvu, díky které můžete tuk při smažení a opékání úplně vynechat.

Logo Značkové Nádobí

Na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.